Druk op ENTER om te zoeken of ESC om te sluiten

Ontmoet Frans Thijssen

Maak kennis met Frans

Mijn naam is Frans Thijsen en ik ben van 1991 tot en met 2015 directeur geweest van de in mijn ogen ge-wel-dige basisschool Beneden Beekloop. Omdat ik nog niet volledig afscheid kon nemen, heb ik daarna nog vier jaar op het bestuurskantoor gezeten. Ik ging iedere dag met enorm veel plezier naar mijn werk toe.

Uniek aan de school

Voor mij was de samenwerking met de ouders, kinderen en collega’s ontzettend uniek en speciaal. Ik vond het als directeur ook erg belangrijk om transparant en loyaal te zijn naar mijn collega’s toe. Ik ben nooit een autoritair leider geweest. Ik liet mijn collega’s werken op de manier zoals dat kon en dat gewenst was. Ze wisten wat ze aan me hadden en ik denk dat dat ervoor gezorgd heeft dat wij samen de school met succes lieten draaien. Het plezier hebben met elkaar is belangrijk.

Uitbereiding van het schoolgebouw

Basisschool Beneden Beekloop is begonnen met maar één gebouw, namelijk het verticale gedeelte. Doordat de school snel groeide, werden er zelfs achter op het sportveld noodlokalen gezet. Het werd de directeur en de Gemeente Geldrop al snel duidelijk dat de school moest uitbreiden. Er zijn twee delen aangebouwd. Het gedeelte waar nu de kleuters zitten is als laatste bijgebouwd.

Vroeger in mijn hoogtijd zaten er ongeveer 350 kinderen hier op school en ongeveer 250 op de Dommeldal. Het was dus een drukke boel hier in de straat. Zeker omdat de wegen destijds ook nog anders waren. Er was maar één weg om beide scholen te kunnen bereiken. Kortom, de 600 kinderen en hun ouders moesten allemaal via dat ene straatje, want daar zat de ingang. Dat was natuurlijk bijna niet te doen. Daarom ben ik met de gemeente gaan samenzitten om te kijken wat we eraan konden doen. De gemeente stelde destijds voor om de ingang van de Beneden Beekloop aan de andere kant van de school te plaatsen, zodat ze de twee stromen van de scholen uit elkaar konden halen. Om dit te kunnen realiseren heeft er een grondruil plaatsgevonden tussen de basisschool en de gemeenten.

De schoolbel

Een leuk weetje over het schoolgebouw is dat er vroeger een grote bel op het gebouw stond. De functie van die bel, was letterlijk om de kinderen naar school te bellen. Deze bel is door de jaren heen vervangen door een automatische bel en staat daardoor ook niet meer op het gebouw. Echter is deze niet voorgoed verdwenen, want momenteel hangt deze in de musicalzaal.

De geheime bar

Naast de bel hebben er nog wat veranderingen plaatsgevonden op de school. Zo was de huidige toneelkelder, waar alle kleding, decorstukken en dergelijke liggen, vroeger een bar. Daar dronken de leerkrachten op vrijdagmiddag na de schooluren samen een drankje om het weekend in te luiden. Dit heb ik zelf niet meer meegemaakt, maar wel gehoord van collega’s.

 

Nauw contact met ouders en leerlingen

De ouders waren en zijn nog steeds enorme belangrijke spelers voor de school. Ik als directeur vond het altijd heel belangrijk om nauw samen te werken met hen. Zo hebben wij na de verbouwing met diverse ouders de gebouwen geverfd en de speelplaats ingedeeld. De betrokkenheid was een kernwaarden die belangrijk was en nog steeds is binnen de Beneden Beekloop. Er wordt geluisterd naar ouders, collega’s en kinderen. Zo hebben we per groep de kinderen ook een werkje laten maken. Dit hebben ze zelf gedaan met kleine steentjes. De 15 groepen en dus 15 werkjes hebben we aan de gebouwen vastgemaakt en ieder kunstwerk straalt iets anders uit en is uniek, net zoals de leerlingen.